Focení v Amsterdamu

Amsterdam je díky svým kanálům, pestrobarevným domům a hausbótům neskutečně fotogenické místo, Holanďané jsou posedlí různou květenou, takže můžete třeba před hausbótem vidět menší molo, které slouží jako předzahrádka. Každé město vypadá nejlíp v noci (obzvlášť kanály se zrcadlícími se domy), tak jsem zvažoval, zda sebou táhnout stativ, nakonec jsem ho nechal doma, což se ukázalo jako dobrá volba. Historické centrum Amsterdamu totiž žije velmi rušným nočním životem, proudy lidí se valí ulicemi a rozestavěný stativ s foťákem by nejspíš smetli z cesty. Naštěstí jsou všude kolem zábradlí tisíce kol, jejichž sedátka se dají použít jako celkem použitelný stativ, nejlepším řešením pro tuto situaci by byl Gorilapod.

Noční kanályladiesObytný dům Whale (Velryba)

V Amsterdamu se vyžijí i příznivci moderní architektury, podél přístaviště IJhaven se nachází spousta zajímavých budov, fotogenické jsou i obytné čtvrti v téže oblasti, jejím obyvatelům nezbývá než závidět parádní bydlení v příjemném prostředí. Posledním kamínkem do holandské mozaiky jsou větrné mlýny, několik jich je přímo v centru Amsterdamu, ale pravou mlýnovou lokací je Zaanse Schans (10km od centra), kde je pohromadě asi 10 mlýnů v prostředí holandského venkova – zavlažovací kanály, pasoucí se kravičky a v pozadí lopatky mlýnů – ideální pro focení kýčovek na přebaly čokolád :). Bohužel v sezoně je téměř nemožné vyfotit mlýny bez davů turistů. Výlet do Amsterdamu byl super, můžu jedině doporučit.

Fotografie Amsterdamu
Amsterdam

Amsterdam v noci
Amsterdam v noci

Větrné mlýny v Zaanse Schans
Zaanse Schans

Moderní Amsterdam
Moderní Amsterdam

Centrum Amsterdamu
Centrum Amsterdamu

Periferie Amsterdamu
Periferie Amsterdamu

Líbí se vám článek? Sdílejte ho s ostatními:

7 Comments

  1. Pěkné fotky. Mimochodem zajímalo by mě jak moc elimiuje chvění monopod, fotil jsi s ním někdy?

  2. Roman Flössler

    14. 8. 2009 at 11:23

    Díky. S monopodem zkušenosti nemám, jeho účinost je však přirovnávána ke stabilizátoru, na několikavteřinové noční expozice to určitě není.

  3. Když tak koukám na fotku Amsterdamský styl nebo na fotku ženské na nádraží, napadá mě: Zabýval jsi se nějak tím, co řeknou lidi na to, že je takto odfotíš a fotku pak někde použiješ, třeba tu na blogu? Jinými slovy, necháváš si podepsat souhlas? Nějak si totiž nedovedu představit, že bych u každé fotky s lidma nechával někoho na druhé straně ulice podepisovat lejstro, abych tu fotku mohl použít třeba na blogu nebo ve screenshotu nějakého grafického editoru.

  4. Roman Flössler

    15. 8. 2009 at 20:27

    Žádný souhlas si podepisovat nenechávám, podle zákona to není potřeba:

    § 12 (3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.

    Kdyby došlo k nějaké sporné situaci, tak to může vyřešit asi jen soud, popř. by snad stačilo fotku na žádost odstranit. Každopádně nefotím situace, které by mohli být nějakým způsobem ponižující.

  5. Ahoj, taky jsem byl letos v Amstru (http://stribny.name/sans-garantie/amsterdam-2009/) a je pravda, že je to naprosto úžasné město!

    Ty tvoje noční fotky se mi moc nelíbí, ale ty denní máš úžasné!

  6. Nazdar! Môžete dať nejaké tipy na lacné ubytovanie v Amsterdame? V lete by som tam chcel vyraziť aj ja. Dík!

  7. Roman Flössler

    8. 5. 2010 at 1:26

    můžu doporučit http://www.campingzeeburg.nl/

Comments are closed.

Fotogalerie: